Egels hebben het moeilijk door droogte

Egels kunt u helpen met een bakje water en kattenbrokjes voor als u (nog) geen egelvoer heeft. Al een aantal jaren hebben we hier een egeltje in de tuin en vorig jaar hadden we jonkies gesignaleerd. We hebben  altijd water staan voor de vogels, maar vanwege de extreme warmte vulden we dit s’avonds ook weer aan. De egel hadden we al een poosje niet meer gezien en hoopten maar dat hij deze extreme droogte zou overleven. Hopelijk weet hij het water te vinden, want het land om de boerderij is groot.

En ja hoor een paar dagen terug zagen we m in de tuin rondscharrelen. Tegenover onze keuken wordt nu een schuilplaats gebouwd. Hij was druk bezig om takjes te verzamelen, waarmee hij in de border verdween. Dicht bij het bakje water en s’nachts heerlijk knabbelen aan zijn brokjes. Morgen maar snel egelvoer halen  

Deze konijnen springen nooit

In de Europese vee-industrie leven méér konijnen in kooien dan kippen of varkens. Die kooien zijn meestal klein, kaal en van draadgaas. De dieren kunnen er niet springen of huppelen. Zelfs rechtop staan is meestal onmogelijk. Konijnenkooien zijn één van de wreedste én minst bekende praktijken in de vee-industrie. Compassion in World Farming voert actie voor een Europees verbod van alle konijnenkooien, én van alle andere kooien in de vee-industrie. Deze kooien veroorzaken enorm dierenleed. Ze lijken nog het meest op de kale legbatterij, die Europa al in 1999 verbood, omdat ze schadelijk is voor het welzijn van de kippen.

Kooien zijn wreed en niet van deze tijd! Teken daarom ook deze petitie en vraag de Europese Unie de konijnenkooien, en alle andere kooien in de vee-industrie, te verbieden.

Laat uw pup geen trappen lopen

rontgenfoto hondDit is een röntgenfoto van een pup van een paar weken oud. Hierop kunt u goed zien hoeveel de botten nog moeten groeien voordat ze een benige verbinding hebben met elkaar. Dit is waarom u nooit puppy’s trappen moet laten lopen, springen, trainen en veel wandelen.

Veel activiteit op jonge leeftijd kan direct problemen geven of op latere leeftijd. Heupdysplasie en andere orthopedische problemen.

De puppy regel is: voor elke maand 5 minuten meer activiteit. Bijvoorbeeld een 8 weken oude pup heeft per dag slechts 10 minuten lichamelijke inspanning nodig, een pup van 6 maanden 30 minuten. Lichamelijke activiteit in de vorm van spelen met andere honden, wandelen, training, apporteren.

Een 6 maanden oude baby laat u ook niet 2 km per dag lopen, zo ook niet een pup!

bronvermelding: Dierenkliniek Rijnoever

Leeftijd waarop paarden worden ingereden

Een paard pas inrijden als hij drie jaar oud is wordt er gezegd. IJslanders lijken wel van een andere planeet te komen, die worden pas ingereden als ze vijf jaar oud zijn! Quarters daarentegen worden heel jong ingereden, al met 2,5 jaar oud. Engelse volbloeds worden het jongst ingereden: als ze 1,5 jaar zijn soms al, omdat ze al moeten koersen met 2 jaar.

Zijn sommige rassen dan sneller volwassen dan andere? Hoe schadelijk is het nou eigenlijk om een paard te jong in te rijden? En wat is ‘te jong’? Wat gebeurt er in een paardenlichaam zolang een paard nog in de groei is.

Wat gebeurt er in het paardenlichaam als een paard nog groeit?

Zolang een paard nog groeit worden de botten langer.Een bot bestaat uit drie onderdelen: diafyse, twee metafysen, en twee epifysen, zie plaatje 1. Bij nog niet volgroeide paarden zit er tussen de metafyse en de epifyse een groeischijf. In zo’n groeischijf wordt nieuw bot gevormd dat er voor zorgt dat het bot langer kan worden.

De groeischijven bestaan uit niet verkalkt kraakbeen. Kraakbeen is minder sterk dan bot.  Pas als een dier volwassen is, verkalken de groeischijven. Raakt een groeischijf tussentijds beschadigt dan wordt het bot minder lang. Lees verder Leeftijd waarop paarden worden ingereden

Vlooiendruppels, wormenkuren, entingen of medicijnen

Jetty van der Hulst (zij heeft ruim veertig jaar ervaring in de trimbranche)hondenfoto

Nederweert 17-2-12015
(Het is een lang verhaal. Alleen de laatste regels lezen kan ook)

Ik ben er uit.
Ik weet na jaren eindelijk waarom sommige honden na vlooiendruppels, wormenkuren, entingen, of medicijnen zo ontzettend beroerd kunnen worden, zelfs kunnen sterven! Al jaren vertel ik aan iedereen: let op met vlooiendruppels, entingen enz. Ik waarschuw steeds dat honden vergiftigd worden. En als ik dan zo in de ochtend rondrijd met mijn blije honden dan pieker ik al jarenlang waarom mijn honden geen epilepsie hebben, geen addison hebben, geen auto-immuunziekte hebben en veel van hun soortgenoten wel. Ik heb er over geschreven, over gebrainstormd met dierenartsen, lezingen meegemaakt tot in Amerika toe en heb zelfs in het koopcontract van een pup staan, dat de garantie vervalt na het gebruik van vlooiendruppels (anti-ongedierte spray, shampoo e.d mag wel) en ik waarschuw voor de jaarlijkse enting. Lees verder Vlooiendruppels, wormenkuren, entingen of medicijnen

Leeftijd van een paard

Leeftijd van een paard in mensenjaren

Vanaf  ongeveer 16 jaar verandert het lichaam van een paard. Er verschijnen hier en daar wat grijze haren, bespiering loopt terug, de stofwisseling verloopt trager, de natuurlijke weerstand wordt minder en de lever- en nierfuncties lopen terug. In  onderstaande tabel kunt u zien hoe de leeftijd van een paard te vergelijken is met die van een mens.

Paard     Mens
1       –      4
10     –     30-40
15     –     50
20     –     60
25     –     70
30     –     80
35     –     85

Bron: Dhr. B. Griens, dierenarts te Coevorden

Graaskorven tegen overgewicht en hoefbevangenheid

Wilt u uw paard of (shetland) pony het liefst 24 uur in de wei laten lopen, zonder risico? Dan is een graasmasker een uitstekend middel daarvoor! Het is zeker niet zielig zoals vaak wordt gedacht. Veel zieliger is het om uw paard moddervet te laten worden, wat niet gezond is. Het risico is daarmee erg groot dat uw paard of (shetland)pony daardoor de hele dag op stal moet staan omdat hij of zij hoefbevangen is geworden. Met een graasmasker kunnen ze beperkt gras eten (50%) en onbeperkt drinken. Paarden hebben heel snel in de gaten hoe het werkt.

U kunt het ook afwisselen, door bijvoorbeeld overdag het graasmasker om te doen en s’avonds een paar uurtjes zonder te laten grazen. Als u de luxere graaskorf besteld, zit er een panieksluiting op en heeft u weinig tot geen last van schuurplekken. Wanneer dit wel zo is, kunt u altijd nog een bontje om de rand heen naaien. De luxere graaskorven zijn o.a. te verkrijgen bij horse Balance en gaan ook veel langer mee. Ik heb ze toen voor onze shetlanders gekocht en heb ze inmiddels alweer een jaar.

Natuurlijk ontwormingsmiddel voor hond, paard, konijn, kip….

Verm X en Equiparex, zijn beiden een natuurlijk alternatief voor chemische wormenkuren. Ze bestaan uit kruiden en er is geen resistentie bekend. Verm X is te verkrijgen in brok, koekjes of in vloeibare vorm en is er voor honden, paarden, konijnen en meer soorten dieren.  Equi Parex is alleen voor paarden bedoeld en is in brokvorm te verkrijgen. Beiden natuurlijke ontwormingsmiddelen en zonder recept verkrijgbaar. Daarnaast is het nog wel verstandig om eens per jaar een mestonderzoek via uw dierenarts of veearts te laten uit voeren.

Paardenweide

Speciaal samengesteld graszaadmengsel voor paarden. Dit gras is niet structuurrijk, niet te rijk aan energie en heeft vooral een laag groeipunt, waardoor het geschikt is voor korte begrazing. We hebben nu al een aantal jaren zo’n  paardenweide en het bevalt uitstekend. Het ziet er ook heel anders uit dan normaal gras. Het is veel grover en stengeliger om te zien en heeft maar weinig bemesting nodig. Ook wanneer u er voor kiest om hier hooi van te laten maken ziet het er smakelijk uit. Het ruikt lekker en de paarden vinden het heerlijk. Er zit wel één nadeel aan vast. Vanaf dat moment zijn uw paarden erg kieskeurig. Zodra ze ander hooi voorgeschoteld krijgen halen ze daar hun neus voor op.