Grasaren dodelijk!

Honden vinden het vaak heerlijk om in het lange gras te rennen, maar pas op!

Als gras uitgroeit kunnen er zaden aan de grassprieten komen. Dit noemt men grasaren. Deze vallen uit elkaar en de stukjes kunnen bij honden die langslopen in de haren terecht komen. De grasaarstukjes kunnen via de haren opkruipen en in de gehoorgang komen. Deze kruipen steeds verder langs de haren en komt uiteindelijk in de gehoorgang van het oor terecht.

De grasaar (kruiper) met zijn lange sprieten kan een bedreiging zijn voor de gezondheid van uw trouwe viervoeter en kan zelfs leiden tot de dood. De zaden bestaan uit weerhaakjes, waardoor ze zich aan de vacht van de meestal langharige hond vasthechten. Langzaam maar zeker dringen sommige van deze zaden zich door de huid van uw hond heen. Het lichaam gaat hierop reageren met een ontsteking. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekingsvocht af te voeren. Al snuffelend en spelend kan deze grasaar zich met zijn weerhaakjes verder ingraven in uw hond. Grasaren verschuilen zich niet alleen in het lange gras maar groeit ook volop in de bermen.Waar moet u altijd op verdacht zijn bij een grasaar?

Bij de poten tussen de tenen Als uw hond opeens veel op een bepaalde plek tussen de tenen likt en er is daar een klein gaatje zichtbaar. Het is niet altijd duidelijk of de grasaar daar nog aanwezig is of er door het likken van de hond toch weer uit is gekomen. Als de hond niet goed op de antibiotica tegen de ontsteking reageert en er is nog steeds een gaatje zichtbaar na de kuur, dan zal de dierenarts meestal gaan “zoeken” (opereren) in de oren. Als na een wandeling uw hond opeens fanatiek met zijn kop loopt te schudden, dan zit er vaak een grasaar in een oor. in de ogen Als uw hond na een wandeling opeens veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven. Dan kun je er van uitgaan dat er een klein zaadje in het oog zit. U kunt eerst zelf goed kijken of u iets ziet zitten maar meestal verdwijnen ze snel achter het 3e ooglid. Ga hiermee direct naar de dierenarts. Deze kijkt dan, na het oog eerst tijdelijk verdoofd te hebben, met een speciale pincet. Bij twijfel altijd naar de dierenarts!

3 antwoorden naar “Grasaren dodelijk!”

  1. Kan zelfs tot een noodzakelijke operatie lijden, spreek uit eigen ervaring! 2 Gras aartjes in 1 poot, tusen de teenvliezen. Ook was er 1 ingegroeid in de poot zelf.

  2. Mijn dochter woont in Portugal.een van haar honden kreeg zaterdag last van haar ook en wreef er steeds met haar poot over. Zondag was het nog niets verbeterd. Dus naar de dierenarts, die constateerde dat er een grasaar in het oog van de hond zat.
    Er stak nog een klein stukje naar buiten, maar de aar was al centimeters diep in het oog gedrongen. De hond is behandeld, maar het oog ziet er naar uit. De hond loopt nu met een manchet om de kop om krabben te voorkomen. wat een drama. We hopen dat het goed komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*