Dieren fotograferen

Dieren fotograferen - passieOp internet zie je de mooiste foto’s voorbij komen van honden, katten en paarden. Dat wil jij ook! Maar hoe doe je dat? Goed nieuws: je hoeft geen professionele fotograaf te zijn om mooie foto’s te maken van je huisdier. Een fijne camera is het halve werk. Met een couponcode BCC is deze gemakkelijk online aan te schaffen. Het hoeft geen heel duur model te zijn met allerlei toeters en bellen: met een compactcamera of simpele spiegelreflex kom je al een heel eind, als je deze tips opvolgt.

1. Vang het karakter
Net als mensen hebben ook dieren allemaal een eigen karaktertje. Denk aan een hond die na een uur nog steeds enthousiast staat te wachten tot je de stok gooit en aan een iets te zware kater die zich genoeglijk omdraait in het zonnetje. Jij weet als beste hoe jouw huisdier in elkaar zit. Het is het mooiste als je hem ook zo op de foto weet te krijgen, dus denk eerst na over wat jouw dier typeert. Ligt hij graag te luieren in de zon? Maak daar dan een foto van? Is het een onvermoeibaar type dat het liefste de hele dag achter stokken aanrent? Ga dan met een helper naar het park en probeer met de sportstand (een kleine sluitertijd) de actie te vangen.

2. Licht!
Fotografie draait om licht, dat is waarschijnlijk niks nieuws. Maar laat de flitser bovenop je camera maar uit. Flitsen zorgt ervoor dat je rare verkleuringen krijgt op de vacht van je dier en voor rare rode ogen. Bovendien kan je dier schrikken van het felle licht. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Geen fel zonlicht, maar een licht bewolkte dag of de schaduw. Als buiten fotograferen niet mogelijk is, zoek dan het licht van een groot raam op. Het is het mooist als het licht van opzij of van voren komt.

3.Aandacht
Hoewel een verveelde blik heel grappig kan zijn, is het voor de foto vaak leuker als je hond, kat of paard alert kijkt. Zorgt dus voor een tweede persoon om de aandacht te trekken. Dat kan met een favoriet speeltje, een snoepje of een krakend zakje. Zorg dat je helper schuin achter je staat, zodat je model recht de lens in kijkt. Zorg er wel voor dat je niet te druk begint te wapperen of roepen: dat heeft over het algemeen een averechts effect. Het is ook belangrijk dat je dier zich op zijn gemak voelt op de plek waar je fotografeert. Angstige ogen of een samengeknepen staart staan niet leuk op de foto.

4. Compositie
De compositie maakt het verschil tussen een mooie en een matige foto. Een belangrijke regel is om altijd op ooghoogte te fotograferen. Zo kijk je het dier recht in de ogen en maak je een echt portret. Je zult dus door de knieën moeten! Wissel staande en liggende foto’s af. Een staande foto zorgt voor een elegantere foto, vooral als je een stuk van de borst meepakt. Een liggende foto kan mooi zijn als je dier hard rent of helemaal uitgestrekt ligt. Zorg er in ieder geval voor dat je een rustige achtergrond kiest en dat de horizon recht is. Kijk ook goed of je dier er helemaal op staat. Het is zonde als hij net leuk kijkt, maar je hebt zijn oren er niet op!

5. Uitzonderingen
Er zijn geen vaste regels voor fotografie, dus ga vooral lekker experimenteren. Fotografeer je dier van onder of recht van boven, fotografeer lieve details, zoals een snor of zijn pootjes. Speel met de instellingen van je camera en klik er lustig op los. Met de grote geheugenkaarten van tegenwoordig kun je honderden foto’s maken, dus kies de mooiste uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*