Vlooiendruppels, wormenkuren, entingen of medicijnen

Jetty van der Hulst (zij heeft ruim veertig jaar ervaring in de trimbranche)hondenfoto

Nederweert 17-2-12015
(Het is een lang verhaal. Alleen de laatste regels lezen kan ook)

Ik ben er uit.
Ik weet na jaren eindelijk waarom sommige honden na vlooiendruppels, wormenkuren, entingen, of medicijnen zo ontzettend beroerd kunnen worden, zelfs kunnen sterven! Al jaren vertel ik aan iedereen: let op met vlooiendruppels, entingen enz. Ik waarschuw steeds dat honden vergiftigd worden. En als ik dan zo in de ochtend rondrijd met mijn blije honden dan pieker ik al jarenlang waarom mijn honden geen epilepsie hebben, geen addison hebben, geen auto-immuunziekte hebben en veel van hun soortgenoten wel. Ik heb er over geschreven, over gebrainstormd met dierenartsen, lezingen meegemaakt tot in Amerika toe en heb zelfs in het koopcontract van een pup staan, dat de garantie vervalt na het gebruik van vlooiendruppels (anti-ongedierte spray, shampoo e.d mag wel) en ik waarschuw voor de jaarlijkse enting.

Maar door diverse publicaties van de laatste maanden over mensen en medicijnen ging me ineens een lichtje branden. We weten natuurlijk allemaal dat gif (en dat zijn al de bovenstaande produkten) in de lever moet worden afgebroken. En dat daar het probleem zit. Maar na diverse onderzoeken van de laatste tijd blijkt dat bij 10 a 20 procent van de mensen medicijnen verkeerd worden afgebroken.

Dat kan (net dus als bij onze honden dus) levensbedreigende gevolgen hebben. Meestal is de oorzaak dat een bepaald enzym in de lever ontbreekt of gemuteerd is zoals CYP2D6.

Bij mensen kan nu door middel van DNA onderzoek de werking en de aanwezigheid van enzymen worden aangetoond. Maar dat kan natuurlijk ook bij honden worden onderzocht. Dat zou een mooie taak zijn voor de Diergeneeskundige faculteit in Utrecht. Maar dat zal waarschijnlijk niet lukken omdat de farmaceutische industrie echt geen geld beschikbaar zal stellen aan onderzoek, waardoor er veel minder dieren geent gaan worden en veel hondeneigenaren zo verstandig gaan worden de jaarlijkse enting te gaan mijden. Deel dit zoveel mogelijk. Het kan heel veel hondenlevens gaan redden.

Jetty van der Hulst

(en natuurlijk ga ik de faculteit benaderen, want de dierenartsen kunnen niet hun hoofd in het zand blijven steken)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*