Dierenweer

Jaarlijks raken er jammer genoeg nog steeds heel veel paarden en pony’s hoefbevangen. Hoefbevangenheid wordt niet zozeer veroorzaakt door het eiwitgehalte maar door een hoog fructaangehalte. Hierboven ziet u welke factoren allemaal van invloed zijn op het fructaangehalte in de grasplant. Fructaan is suiker en komt voor in gras en hooi.

Gevaarlijk is het grazen:
In de namiddag of vroege avond, op een zonnige dag. Op een zonnige dag waarbij de temperatuur onder de 15 graden Celcius blijft. De hele dag na een nacht waarbij de temperatuur onder de 5 graden Celcius is gekomen. Wanneer het gras een gebrek aan water of voedingsstoffen heeft. Wanneer het gras kort is afgemaaid of afgegraasd.

Veilig is het grazen:
Vroeg in de ochtend als de temperatuur ’s nachts niet onder de 5 graden Celcius is gekomen.Tijdens een bewolkte dag wanneer het warmer is dan 15 graden Celcius. Uitsluitend wanneer het gras genoeg water en voedingsstoffen ter beschikking heeft.

Als de temperatuur rond of onder het vriespunt is (geweest) blijft het risico het hele etmaal hoog. Bij warm zonnig weer is de beste graastijd ’s nachts en ’s ochtends. Bij warm bewolkt weer is de beste graastijd ’s middags en ’s avonds.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*