Zoeken
TRIMTECHNIEKEN


Plukken
Bij een ruwharige vacht wordt de gehele bovenste "oude" haarlaag van de vacht verwijderd. Dit gebeurt als de vacht "plukrijp" is. De dekharen moeten los zitten, waardoor deze gemakkelijk en pijnloos te verwijderen zijn. Voor de meeste plukhonden is twee keer per jaar een bezoek aan de trimsalon voldoende.
Strippen
Strippen is een andere manier van plukken. Een goede stripvacht bestaat uit drie lagen; de onderwol en twee dekvachten met twee verschillende lengtes. Na drie maanden wordt de langste lengte eruit geplukt. De korte vacht en de onderwol blijven over. De korte vacht die is blijven staan en de uitgeplukte vacht gaan groeien. Drie maanden later wordt de vacht die de vorige keer is blijven staan geplukt. Deze vacht is nu zes maanden oud en dus plukrijp. De nieuw gegroeide haren van de vacht die de vorige keer is geplukt, vormen nu de korte dekvacht. Een stripvacht noemen ze ook wel een wisselvacht.
 Scheren & knippen
Hierbij wordt de vacht ingekort met behulp van een tondeuse. De lengte die blijft staan is afhankelijk van de scheerkop die wordt aangebracht. Knippen, bij krulvachten en vachten met een onderlaag, is het inkorten van de vacht met een schaar met rechte bladen. Dit kan in elke gewenste lengte. 
Effileren
Het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar. Dit kan met een enkele of met een dubbelgetande effileerschaar. Deze techniek wordt gebruikt bij Maltezers, Shi-Tzu's en boomerhondjes.
Ontwollen
Vachten van Newfoundlanders, Sint Bernhards, Hovawarts, Keesachtigen en Poolhonden, kunnen in de ruiperiode worden ontwold. Dit betekent het verwijderen van zo veel mogelijk dood haar. Dit gebeurt door de dode ondervacht van de huid af te halen. Deze haren zijn makkelijk herkenbaar doordat ze pluizig en bleker zijn dan de nieuwe vacht. De hond verliest ook dikke vlokken haar. Ook kortharige honden kunnen bij de trimsalon terecht. Meestal laat 2x per jaar de ondervacht los. Met een trim- en wasbeurt wordt zo veel mogelijk los haar verwijderd.
  Ontklitten
Klitten vind men regelmatig  achter de oren, in de liezen en onder en aan de voeten. Dit zijn opeen gepropte haarbolletjes die bijna niet meer door te kammen zijn. De huid verstikt onder de klit en wanneer de klitten niet verwijderd worden, raken de klitten vervilt. Een vervilting zijn een hoop klitten die een plak vormen en zijn erg moeilijk te verwijderen. Klitten beperken uw hond in zijn beweging en kan zeer pijnlijk zijn. Ze kunnen irritatie en smetplekken veroorzaken, waar vervolgens bacterën zich in kunnnen nestelen. De hond zal zich hierbij natuurlijk niet prettig voelen. Is de hond vervilt dan rest meestal alleen nog kort scheren. De huid kan weer ademen en de nieuwe vacht kan weer aangroeien.
Oren uitplukken
 De oren hoeven niet helemaal leeg geplukt worden, want het haar heeft een beschermfunktie. Alleen bij overtollige haargroei worden de oren voor een gedeelte uitgeplukt, zodat uw hond geen ontsteking in de oren kan krijgen. Het gaat hier alleen om het haar dat in de gehoorgang problemen kan veroorzaken.
Voetjes en tenen
Bij sommige honden groeit er veel haar onder de voetjes. Het haar kan gaan klitten en zal niet prettig aanvoelen bij het lopen. Honden koelen zichzelf af door te gaan hijgen maar ook door verdamping van zweet via de voetzolen. Daarom is het soms nodig om de voetjes uit te knippen. Hiermee voorkomt u dat de voeten na een wandeling in de regen of de sneeuw lang nat blijven. U voorkomt spreidtenen en lik-exceem bij uw hond en het ziet er meteen een stuk verzorgder uit.
Nagels knippen
Nagels worden gecontroleerd of ze niet te lang zijn en zonodig bijgeknipt. Te lange nagels kunen scheuren en is voor uw dier niet prettig meer om op te lopen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat uw dier verkrampt of mank gaat lopen. Het kan zelfs voor voetafwijkingen en spreidtenen zorgen. Duimnagels worden ook geknipt, deze kunnen zo lang doorgroeien dat ze in de huid groeien en een ontsteking kunnen veroorzaken.
Wassen
Met de was- en blaasmethode helpt u de verharing van uw hond tijdens de ruiperiode versneld mee. Door het wassen gaan de haarzakjes open staan, waardoor dode haren sneller loslaten. Hierna met de waterblazer droog föhnen om het laatste dode haar eruit te halen om verklitten tegen te gaan.


Passie voor Dieren
Balance & Care for Animals


Waar het welzijn van uw dier voorop staat!
Burdineweg 7, 9078PW Oudebildtzijl, Friesland, 06-105 65 852