Paginanaam
Zoeken
Veel dierenartsen zeggen dat castratie beter is voor de gezondheid van uw dier,
maar is dat ook zo?

New Foundlander                                                                Hovawart

In mijn salon zie ik dat de meeste langharige honden na castratie een castratenvacht ontwikkelen. Ook zie ik dat honden na afloop een gevoelige huid hebben ontwikkelt, waardoor plukken bijvoorbeeld haast niet meer mogelijk is. Verder kom ik in mijn werk als hondengedragstherapeut honden tegen die hierdoor angstagressie hebben ontwikkelt. Genoeg redenen dus om de voor- en nadelen van castratie eens op een rij te zetten, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

De nadelen
          Vachtverandering  Een langharige hond krijgt vrijwel altijd na castratie een castratenvacht. De onderwol wordt vele malen dikker en zachter en de bovenvacht verliest zijn stugge structuur. De vacht wordt langer en kan krulllerig of kroeselig worden. De rui komt ook niet meer zo goed op gang. Het wordt een stuk lastiger om de ondervacht goed te onderhouden. De dikkere en zachtere onderwol zorgt voor nog snellere klitvorming, waardoor vervilting plaats vind.

Karakterverandering Door castratie kan het karakter van uw hond negatief beïnvloedt worden. Een teef wordt vaak feller en een onzekere reu kan banger worden. Dit kan zelfs in angstagressie overslaan. Sommigen reuen willen op castraten gaan rijden omdat ze deze als teef gaan zien.

Verandering van stofwisseling  De eetlust van uw hond neemt toe maar verbrand minder, waardoor overgewicht ontstaat. U zult vanaf nu goed op de voeding moeten letten om de gezondheid van uw hond te waarborgen.

Incontinentie  Er is een kans op incontinentie, waardoor uw hond zijn leven lang medicijnen zal moet slikken.

Hormoonhuishouding  Hormonen zijn er niet alleen voor de voortplanting, maar hebben ook invloed op de groei, temperament, stofwisseling, celvernieuwing, stofwisseling, spierontwikkeling...

Narcose Opereren betekent onder narcose en dit houdt een risico op overlijden in.

Levensbedreigende ziektes Vergroot het risico op toename van kanker en botproblemen.

  
voor                                                                          na
  
De voordelen
Medisch  Soms is het medisch gezien noodzakelijk om tot castratie over te gaan. Denk hierbij aan een heftige voorhuidontsteking bij reuen of een baarmoederontsteking bij teven.

Veiligheid  Reuen die zichzelf in gevaar brengen door alsmaar weg te lopen op zoek naar teven.

Gedrag Als u de reu vroeg laat castreren ontwikkelt hij nog niet het typische machogedrag, waardoor hij feller wordt tegen andere reuen. Hij kan hierdoor aanhankelijker (niet altijd) en liever worden in plaats van de hele tijd teven te willen bestijgen en  zal overgaan tot spelen. Minder gefrustreerd gedrag dus. 

Vlaggen en plassen  Wanneer uw reu of teef veelvuldig in uw huis plast om de boel te markeren.

Niet wanneer een reu tegen de benen of andere honden oprijdt. Dit kan een vorm van dominantie of stress zijn en kan te wijten zijn aan het hormoon testoron. Dit lost u niet op door castratie maar wel met (her)opvoeding van uw hond. Laat zien dat u de natuurlijke leider bent. Interessant is de uitslag van dit onderzoeksrapport over castratie en sterilisatie bij honden. Mijn advies zou zijn wanneer dit allemaal niet speelt, laat uw hond intact precies zoals de natuur het ooit bedoeld heeft!

  
Passie voor Dieren
Balance & Care for Animals

Waar het welzijn van uw dier voorop staat!
Burdineweg 7, 9078PW Oudebildtzijl, Friesland, 06-105 65 852