Zoeken

KOORD OF VILTVACHT

Zachte onderwol en dekhaar die beiden even lang is en doorgroeien

Bergamasco Koordpoedel
Komondor  Puli  Spaanse Waterhond (Perro de Aqua Español)
  
 
Vachtbehandeling Passie voor Dieren
Wassen en föhnen

Koord of viltvacht bestaat uit onderwol en dekhaar dat beiden even lang is en doorgroeien. Hierdoor ontstaan klitten en vormen zich klitstrengen. Dit zijn zware vachten en bestaan uit koorden die zich ronddraaien om de zachte wollige ondervacht en varieert in dichtheid. De koorden kunnen een behoorlijke lengte bereiken. Het haar wordt nooit gekamd, zodat de koorden zich kunnen vormen. Dit kost heel veel tijd, het kan zelfs jaren duren voordat de vacht de grond bereikt.

Verharing
De vacht verhaart maar doordat deze haren in de vacht blijven zitten merk je hier niets van. Een viltvacht mag niet worden geborsteld. Deze honden hebben zoveel ondervacht dat dit zelfs heel pijnlijk voor ze zou zijn. Wel hebben de klitten begeleiding nodig voor het vormen van strengen. De bosjes, vilten haar moeten steeds weer uit elkaar worden getrokken door gecontroleerd te 'scheuren'.

Onderhoud
Een koord of viltvacht moet met regelmaat goed gewassen worden maar mag niet worden geborsteld. De koorden moeten meerdere keren uitgespoeld worden. Er mogen geen shampoo resten achterblijven, anders zal dit de hond veel jeuk bezorgen. Hierna droog föhnen wat heel veel tijd in beslag neemt. De koorden nemen namelijk veel water op, waardoor het drogen langzaam gaat. Deze vachten vergen dan ook een goed onderhoud en het is vrij lastig om deze viltvachten in een goede conditie te houden. De Spaanse Waterhond mag overigens wel kort geknipt worden voor op een show en de koordpoedel heeft net als de 'gewone' poedel een geschoren snuit.

Terug naar vachttypes

Petra, begeleiding van dier én mens!
Tel: 06-105 65 852

Passie voor Dieren
Balance & Care for Animals

Waar het welzijn van uw dier voorop staat!
Westoverledingen +31 (0)6-105 65 852