Het is niet verwonderlijk dat de naam van mijn site Passie voor Dieren is geworden.
Manege de Eendenkooi, gelegen in het Zuiderpark, daar was ik in mijn jeugd veel te vinden. Met een groepje van vier maakten we regelmatig buitenritten. De route ging vaak eerst naar recreatiegebied Madestein, dan dwars door de duinen naar het strand met onderweg een leuke tussenstop. Hier heb ik leren rijden en springen en mijn ruiterbewijs gehaald. Mijn droom? Ooit een eigen paard.

In 1998 zijn wij verhuisd van hartje Den Haag naar Friesland en wonen met veel plezier in het buitengebied van Oude Bildtzijl. We hebben drie paarden, twee mini-shets en een Hovawart en daar genieten we elke dag van. Ik maak voornamelijk buitenritten, doe aan grondwerk maar de meeste tijd besteed ik aan het in vrijheid werken met mijn paarden. Onze hond vraagt ook de nodige aandacht. Een andere hobby van mij is het tekenen van dieren. De tijd die over is besteden we aan het onderhouden van het terrein en de boerderij.

Dierengedrag blijft boeien, helemaal als je te maken krijgt met het gedrag van je eigen dieren. Hengstengedrag, "dominantie" en eigenzinnigheid om maar wat te noemen. Tijdens het studeren liep ik tegen sommige technieken aan die als onderdeel van een "natuurlijke trainingsmethode" werden voorgesteld, maar hoe natuurlijk is zo'n methode in werkelijkheid? Het dier gehoorzaamt aan de hand van instructies, terwijl de trainingswijze vaak een onbehaaglijk gevoel oproept. Controlegericht trainen blijkt vaak belangrijker te zijn dan het stimuleren van  natuurlijk leergedrag. Er zijn maar weinig opleidingen die aansloten bij mijn gevoel en gedachtes. Het natuurlijkgericht leergedrag is bij mij belangrijker en niet het controlegericht trainen. Het zelfbewustzijn wordt vergroot en het karakter van het dier blijft behouden, wat ik heel belangrijk vind. Juist dat maakt de omgang met dieren leuk! Verder horen wij ze een zo natuurlijk mogelijke omgeving aan te bieden. Het resultaat? Een gezond en  tevreden dier dat vertrouwen heeft en met plezier met ons samenwerkt.

Als dieren met ons samenleven kunnen ze onze spanning overnemen. Zij kunnen hun gedrag koppelen aan dat van ons, waardoor zij als een spiegel werken. Door blootstelling aan onze problemen, kunnen ook zij ziektes en gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Om die reden ben ik mij ook op dat gebied gaan ontwikkelen. Het welzijn, de gezondheid en de interactie tussen dier en mens zijn mijn aandachtsgebieden en vallen onder de noemer Balance & Care for Animals (BCA). Wilt u meer informatie? Bel of mail mij, ik geef u graag nadere toelichting.

Tot ziens bij Passie voor Dieren 

Passie voor Dieren. Waar het welzijn van uw dier voorop staat!
Burdineweg 7, 9078PW Oudebildtzijl, Friesland, 06-105 65 852