Voorhuidontsteking bij de reu

Wat is een Voorhuidontsteking?
Voorhuidontsteking bij de reu is een etterige ontsteking van de voorhuid. Dit is bijna bij elke reu aanwezig. De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Je hond verliest gele of groene druppeltjes pus uit zijn geslachtsopening. Je ziet deze druppels vaak aan het begin van de voorhuid of je vind ze terug op de vloer. Als je hond daar last van heeft zal hij veel aan zijn plasser likken. Je hond kan hier best veel last van hebben. Een voorhuidontsteking begint klein maar kan zich snel uitbreiden tot een zeer pijnlijke infectie van de penis. Je hond produceert  vaak een ijzerachtige lucht uit zijn bek. Als je bloed aantreft dan kan dit op prostaatproblemen duiden.

Hoe ontstaat het?
Het is een infectie aan de binnenkant van de voorhuid. Dit ontstaat doordat een reu te veel uitschacht of  een te wijde voorhuid heeft waardoor er bacteriën binnendringen. Binnen in de voorhuid is het lekker warm en vochtig en met urine als voedsel is het de ideale plek voor bacteriën om zich daar te vestigen. Het kan bij alle reuen voorkomen. Chronische voorhuidontsteking is moeilijk te genezen. Als je hond regelmatig als dekreu gebruikt wordt kan het zelfs voor heel veel problemen zorgen(infectie in de baarmoeder).

Wat kun je doen?
Als eerste naar de dierenarts om te weten te komen hoe ernstig het is. Of het geen vormafwijkingen of gezwellen van de penis is of dat er iets in de voorhuid zit (grasspriet). Castratie is mogelijk maar geeft geen garantie. Jammer genoeg blijft zoiets vaak terug komen. Het beste kun je het behandelen door regelmatig de voorhuid te spoelen. Je kunt eerst eens met afgekoeld gekookt water beginnen. Je vult een spuitje en spuit het onderhuids in de penis. Hierna het puntje met je vingers dicht drukken, anders loopt het water er weer uit. Dan masseren tot helemaal achter het zwellichaam van de penis (rollen tussen je vingers). Helpt gekookt water niet voldoende dan kun je het met afgekoelde kamille thee proberen. Ook zuivere brandnetel thee reinigt het lichaam. Een kopje hiervan door zijn drinkwater gedurende 2 a 3 weken. Een andere mogelijkheid is om je hond regelmatig in de zee te laten zwemmen.

12 antwoorden naar “Voorhuidontsteking bij de reu”

 1. Goedendag,

  Ik zou willen vragen:
  Kan ik een beetje zout in gekookt water doen. Water aflaten koelen en dit als spoel middel gebruiken voor mijn hond zijn voorhuid? Ipv zeewater….

 2. Petra, waarom 0,9 g zout per liter? In zeewater zit 3 tot 4 g zout per liter. Is er iets op tegen om evenveel zout als in zeewater minder te gebruiken?

  • Albert, ik zou het aan de milde kant houden vanwege de ontsteking. Het gaat niet zo zeer om de sterkte van het zout, maar om het zoute milieu.
   Hoe meer zout hoe meer het kan gaan bijten.

 3. Oei hoe begin ik daar aan, is misschien een stomme vraag, maar wil toch een beetje horen aub

  Beste J…,
  Vanwege emigratie hierbij mijn verlate antwoord.
  Het beste kun je het behandelen door regelmatig te spoelen, om te beginnen met afgekoeld gekookt water.
  Je vult een spuitje om daarmee de voorhuid te spoelen.
  Het spuitje vul je met het afgekoelde gekookte water en spuit je onderhuids in de penis.
  Daarna druk je het puntje dicht met je vingers anders zou het water er weer uitlopen en masseer je het (door het te rollen tussen je vingers),
  tot helemaal achter in het zwellichaam van de penis.
  Paar dagen aankijken of het verbeterd en als het spoelen met gekookt water niet voldoende is, kun je het proberen met afgekoelde kamille.

 4. mijn hond laat niet toe dat wij het spoelen met het bijgevoegde tipje op de spuit, van de prepusol. We doen nu met een handschoen prepusol inmasseren.
  Dat liet de hond toe, maar sinds vanochtend lijkt het aanraken pijnlijk(er). maar de pus is wel meer , zo lijkt het.

  • Hallo Erica,

   De voorhuid moet echt gespoeld worden om een goed resultaat te behalen. Dit is blijkbaar al te pijnlijk voor de hond.
   Het beste is nu om als eerste naar de dierenarts te gaan om te weten te komen hoe ernstig het is, wellicht kan deze iets geven wat de pijn verlicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*